Oscar Niemeyer

The idea behind the exhibit venue’s design was to achieve a strict economy of means expressed by two basic procedures, to wit: the first, reducing the three exhibition sections whose floor plans were irregularly shaped and fragmented into purely shaped areas identified via elementary geometric figures, two rectangles and an octagon occasionally ‘disrupted’ by inexorable bearing elements (concrete pillars encased in round ‘sleeves’ or metal bars supporting the ceilings) that disorganized the symmetries created, as though such elements were emphasizing the presence of the structure as the leading character in the work of the Rio de Janeiro master. A deliberate choice was made towards a single-color synthesis by using the white color on the rooms’ floor and ceiling as the pattern for the walls in a reference to the white background of paper. At the same time, the unexpected presence of color showed up solely on a blue, eminently graphic panel that displayed a long, monolithic timeline as a way of emphasizing not only the architect’s rich production but also setting the designs of the constructions apart by means of a subtle graphic resource that brought into view the periods of greater or lesser activity over the architect’s 80-year-long career. The reference for the long horizontal panels detached from the floor and ceiling was the drawing of a 12.5-meter reel displayed on the 3rd floor.

300-4-149410_OscarNiermeyer_ARTE3

See also